Sinds augustus 2017 les ik met mijn beide paarden bij Jacqueline. Daarvoor had ik ook heel prima les, maar ik bleef het gevoel houden dat ik het simpeler wilde en nóg meer samenwerking wilde met mijn paarden. Ik raakte met Jacqueline aan de praat via een stalgenootje die al een tijd bij haar lest. Echter met een ouder paard om die blij en soepel te houden op z’n oude dag, dus in die zin voor mij geen referentiekader (fanatiek in de dressuurwedstrijden) en daarom nooit het idee gehad om over te stappen. Totdat we dus aan de praat raakten, en ik erachter kwam dat ze eigenlijk doet waar ik naar op zoek was!

Dus snel een afspraak gemaakt voor een proefles. Met mijn ruin als eerste ‘slachtoffer’. Mijn ruin komt uit een revalidatietraject na een fissuur in zijn linker kogel achter te hebben gehad. Hij was flink gaan compenseren met zijn lijf, waardoor het SI-gewricht problemen bleef geven. Voordat hij geblesseerd raakte liep hij superfijn. Dit was in 2015. In september raakte hij geblesseerd en na het revalideren heb ik nooit meer dat fijne gevoel gehad met hem. Het gevoel dat hij op eigen benen loopt en mij meeneemt, in draf kon ik zonder moeite doorzitten en in galop had ik het gevoel dat ik ieder moment een pirouette in kon zetten.

Na zijn blessure was hij meer gespannen, wilde zijn bekken liever niet kantelen en bleef zijn SI-probleem telkens terugkomen. Dit was ook duidelijk te zien aan de harde en verhoogde lendenen, en de telkens terugkerende CTO-blokkade. Het moest dus echt anders!

Sinds de lessen van Jacqueline zijn we bezig met de balans, inspanning door ontspanning en vooral ook lengte in de hals. De lengte in de hals is beduidend verbeterd! Na 2 lessen van Jacqueline wilde ik met een schone lei beginnen, en heb ik mijn vaste osteopaat laten komen. Deze vroeg of ik toevallig een ander paard had neergezet. De hals was echt al ontzettend verbeterd. Gedurende de behandeling heeft hij dat nog een aantal keer herhaald. Bekken/SI kan beter, maar goed, dat zat natuurlijk nog allemaal vast.

Inmiddels zijn we 2 maanden verder en heb ik een meer ontspannen paard met zachte lendenen, al veel meer in balans en rechtgericht (toen we startten gooide hij mij continu naar rechts, nu alleen nog als hij iets moeilijk vindt), veel meer ruimte in z’n gangen, meer looplust en zie ik tijdens het longeren de spieren over z’n lijf ‘rollen’. En ook voel ik weer stukken van het fijne gevoel dat hij mij altijd gaf voordat hij geblesseerd raakte. We zijn inmiddels begonnen aan het meer op de achterhand zetten en stukjes bekken kantelen (wat hij nog steeds erg moeilijk vindt, want ooit deed dat pijn en hij is niet zo makkelijk te overtuigen dat het nu geen pijn meer doet) wat hij erg goed oppakt en wat merkbaar verbetert! Ik merk ook dat hij nu tijdens zijn vrije tijd zijn lijf ook beter gebruikt. Voorheen kon ik hem niet langer dan 1 dag vrij geven, want dan liet hij alles weer ‘hangen’ wat resulteerde in een hangbuik en weggedrukte rug. Nu haal ik hem uit de wei en is zijn rug zoals het hoort en is zijn buikspier duidelijk te zien.

Jacqueline houdt ook niet vast aan vaste oefeningen. Werkt iets niet voor een paard? Ok, verzinnen we iets anders waardoor het wel lukt! Wat ook fijn is, is dat Jacqueline snel reageert op berichten. Loop ik ergens tegen aan, dan krijg ik per app tips en kunnen we weer verder. Daarnaast is het erg fijn om na elke les een trainingsschema te krijgen met waar je verder aan kunt werken. Dit lees ik altijd door voordat ik ga rijden. Op deze manier werk je met z’n drieën lekker verder aan vooruitgang! En dat zonder sporen en zonder sperriem, want die zijn gewoon niet meer nodig.

Willemijn van Donkelaar

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de EquiZone Facebook Pagina te bezoeken!