Vorige week heb ik een begin gemaakt om je te vertellen wat de gevolgen zijn van het berijden van je paard in zijn natuurlijke scheefheid. Ook heb ik uitgelegd dat je eigenlijk niet recht kán blijven zitten als je paard niet is recht gericht. Deze week ga ik daar verder op in en op wat dit voor consequenties heeft. Je zal hierdoor niet alleen meer inzicht krijgen in hoe je paard “functioneert” maar ik zal je ook uitleggen hoe je het zelf kan voelen.

Je weet inmiddels dat je als ruiter op de rug van een paard dat rechtsgebogen is naar links wordt gezet. Het paard zal ook de linker teugel beter willen aannemen dan de rechter teugel. Je kunt dit vaak zien doordat aan de linker kant het bit verder uit de mond komt dan rechts.

Helaas hebben wij mensen de neiging, net als paarden overigens, om als er aan ons getrokken wordt terug te trekken. Bijna zonder uitzondering zie ik dan ook dat ruiters meer druk zetten op de teugel die het paard het meest vastpakt. Als ik dan vraag of ze juist de andere teugel willen aannemen, krijg ik meestal als antwoord dat het niet lukt. “Mijn paard wil dat niet” zeggen ze dan.

Voel maar eens op welke teugel je paard uit zichzelf meer aanleuning heeft en welke teugel je paard eigenlijk niet wil aannemen. Neemt je paard de linker teugel beter aan, dan is het bijna zeker dat je een rechtsgebogen paard hebt. En andersom natuurlijk.

Dweilen met de kraan open

trek1In de afbeelding hiernaast zie je een rechtsgebogen paard op de rechter volte. Dit paard zal de ruiter naar buiten (links) zetten en de linker teugel goed aannemen. Hoe meer het paard buigt hoe meer gewicht naar buiten gaat (naar de linker kant ) en hoe meer druk het paard neemt op de linker teugel.

Je paard zal het niet fijn vinden dat al dat gewicht naar links zit en zal proberen weer recht onder je te komen. Dit doet hij door meer naar buiten te gaan lopen. Je paard maakt dus uit zichzelf de volte groter. We noemen dit ook wel “uitzwaaien” of “over de buiten schouder lopen”. De meeste ruiters voelen dat wel en zullen naar binnen sturen. Daardoor komt er nog meer rechter buiging in je paard en worden alle genoemde effecten versterkt. Dweilen met de kraan open dus!

Vallen en opstaan

trek2Op dit plaatje zie je een rechts gebogen paard dat een volte naar links loopt. Dit paard zal vanwege zijn bouw het liefst naar buiten kijken (denk aan de banaan), maar zelfs als hij dit niet doet zal hij de linker teugel meer aannemen dan de rechter teugel.

Ruiters zitten in deze situatie vaak voor het oog nog wel redelijk recht op hun paard, maar bij een niet rechtgericht paard is dat puur visueel. Het paard zal door zijn scheefheid altijd meer gewicht op zijn linker schouder en voorbeen moeten zetten. Met als gevolg dat hij de volte niet door ‘loopt’ maar door ‘valt’. Daardoor draaien veel mensen instinctief hun schouders naar buiten en dat maakt het voor je paard nog moeilijker om goed te buigen.

Dit vallen op zijn schouder is vaak de oorzaak van kreupelheid en wordt ook wel omschreven als ‘teugelkreupel’. Het ziet er een beetje uit als een soort hinkstap. Het goede nieuws is dat je dit rijtechnisch met rechtrichten helemaal kunt oplossen.

Nog iets meer hierover

trek3Zoals gezegd valt je paard als het ware naar binnen, ‘op de schouder’. In de afbeelding hiernaast doe ik op mijn eigen paard voor hoe dat er uit ziet. Mijn paard is linksgebogen en loopt op een rechtervolte. Het effect is hetzelfde bij een rechts gebogen paard op een linker volte. Let ook even op de hoek van het been en de schouder ten opzichte van de grond. Best heftig en bijna te vergelijken met een motorfiets in de bocht. Dit krijg je als je paard niet goed kan buigen in zijn lichaam. Hij moet zijn rug dan wel aanspannen om ervoor te zorgen dat hij niet letterlijk omvalt. Omdat je paard zelf ook het gevoel heeft dat hij gaat vallen, zal hij steeds sneller gaan lopen om overeind te blijven. Ook zul je meer druk voelen op de binnenteugel dan op de buitenteugel. Dit komt omdat het paard in dit voorbeeld zijn rechter achterbeen niet goed onder zijn lichaam kan zetten.

Een rechtgericht paard heeft niet meer druk op één teugel, maar zal op beide teugels evenveel aanleuning nemen en niet door de bocht vallen maar lopen. Dus heeft jouw paard ongelijke teugeldruk, dan is mijn vraag of je er nog steeds aan blijft trekken of dat je het besluit gaat nemen dat je gaat leren hoe dat anders kan?

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de HippoZone Facebook Pagina te bezoeken!