Op de meeste stallen is het verboden om in de bak te longeren. De reden is dat men denkt dat de bak stuk gaat als er in de bak gelongeerd wordt. En ik moet toegeven dat de longeerbakken er vaak dramatisch uitzien. Grote gaten en ongelijke bodem. Om maar niet te spreken van de enorme hoefslag die er ontstaat. En inderdaad, dat wil je niet in de bak hebben waar je ook in moet rijden!

Maar het kan ook anders!

Een paard dat in onbalans loopt maakt gaten. Doordat een paard uit evenwicht is moet hij zich afzetten op de grond en harder gaan lopen om niet om te vallen. Dit veroorzaakt de gaten, omgewoelde bodem en dat maakt de ondergrond stuk.

De oplossing zit in het rechtrichten van je paard. Zo leer je je paard in balans te lopen en zal hij kunnen ontspannen. En vanuit die ontspanning kan hij keihard werken in stap, draf en galop zonder dat hij ook maar 1 gat maakt in de longeerbak of rijbak. Je hebt dus geen aparte longeercirkel nodig en dat bespaart je de ruimte en het geld om dat ding aan te leggen.

Wil je leren hoe je een paard recht kan richten aan de longe, dan kan ik je daarbij uitstekend helpen. Dit kan privé maar ook in een groepje van maximaal 5 deelnemers. Heb je geen eigen paard dan kun je bij mij op stal met een van onze paarden dit ook leren. De cursus bestaat uit een een stukje theorie en een flink stuk praktijk. Je leert te zien waar een paard in moeilijkheden komt en hoe je dat kan voorkomen en oplossen. Ook leer je wat ‘het sporen’ van je paard betekent en wat het verschil is op de rechte lijn en op de volte. Gekscherend zeg ik wel eens; nu ga ik je leren hoe jij je paard moet leren lopen. En eigenlijk is dat echt zo.

Wil je meer weten over rechtrichten onder het zadel, rechtrichten aan de enkele- en/of aan de dubbele longe dan kun je hier contact met me opnemen.