“Laat je paard op eigen benen lopen” roept je instructeur. Maar wat wordt daarmee bedoeld en hoe doe je dat dan?

Om te beginnen kan ik me voorstellen dat je denkt, ik zit erop en loop niet mee, dan loopt mijn paard toch op zijn eigen benen? Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat om de ondersteuning die je je paard geeft. Bewust of onbewust, want er gebeurt vaak meer dan je denkt. En die ondersteuning kan zowel met je armen, je benen, je houding en zit zijn.

Benen

Onze benen moeten we nooit lang aangeklemd houden aan een paard. Dat heeft geen zin want je paard zal je benen al snel niet meer opmerken. Net als de singel die tenslotte ook strak zit en waardoor een paard ook niet denkt dat hij steeds sneller moet gaan lopen. En gelukkig maar! Je hele benen moeten dus zoveel als mogelijk ontspannen afhangen en bewegen ritmisch mee in de beweging van je paard. En spoor alsjeblieft niet continue bij iedere stap je paard aan want dat heeft hetzelfde effect als de singel, je paard merkt het niet meer op en ziet het in ieder geval niet meer als een hulp! Geef je een beenhulp verzeker jezelf er dan van dat je de gewenste reactie krijgt en blijf niet doorvragen.

Houding en zit

De controle, lenigheid, evenwichtsgevoel, ontspanning en kracht van je lichaam zijn allemaal van grote invloed op je houding en je zit. Hoe beter je bewust bent van wat je kan met je lichaam, hoe beter het je zal lukken om correct op je paard in balans te zitten. We willen natuurlijk ons paard niet belemmeren doordat we teveel naar links of rechts zitten. Maar wat ook kan is dat je teveel naar voren zit. Daardoor breng je onnodig meer gewicht op de voorhand van je paard. Er zijn ook situaties waarin je er juist voor kiest op voorover te zitten. Bij het halsstrekken bijvoorbeeld waarbij je op deze manier beter boven het zwaartepunt van je paard blijft en het hem gemakkelijker maakt om het gevraagde uit te voeren. Of als je in verlichte zit de rug van je paard ontlast in galop. Dat is doordacht paardrijden!

Als mensen teveel achterover zitten doen ze dat vaak omdat hun paard het ze onmogelijk maakt om goed te zitten. We zien dat vooral gebeuren bij mensen die doorzitten in een middendraf. Als een paard zijn rug niet goed gebruikt stuiter je er af. Het naar achteren hangen belemmert je paard en moet zeker voorkomen worden.

benen1

 

Werk je paard in zijn beweging dus niet tegen en zit zo recht mogelijk waarbij van opzij gezien je oren, schouders, heup en hak op een lijn zijn.

benen2benen3

 

Tip: Laat eens een foto maken van jezelf of laat je filmen en doe dan niet extra je best om mooi te zitten, maar gewoon zoals je rijdt als je lekker aan het werk bent met je paard. Zo kun je zien of dit beeld overeenkomt met het idee dat je hebt over je eigen houding en zit. Want wat je voelt komt in de praktijk heel vaak niet overeen met hoe iets eruit ziet. Heb je een spiegel in bak dan kun je regelmatig je gevoel toetsen aan de werkelijk.

Handen

We willen graag dat onze paarden netjes nageeflijk lopen. Daar hebben we veel voor over. Er wordt teugeldruk gegeven om het paard te vragen naar beneden te gaan met het hoofd en als dat niet lukt zijn er ook mensen die hulpteugels gebruiken om die mooie houding te krijgen.

Ook komt het met grote regelmaat voor dat paarden de teugels ongelijk aannemen. We voelen  dat het paard de ene kant van het bit vastpakt en de andere kant de teugel niet wil aannemen. Die vaste kant wordt al snel de kant waar we voor ons gevoel continue ondersteuning moeten blijven geven om ons paard te begrenzen. Anders loopt hij over die schouder weg, dus wat doe je dan, voorkomen dat het gebeurt, tegenhouden….. toch……?

Hoe dan wel

Je leert je paard op eigen benen te lopen als je hem niet forceert in wat voor houding dan ook.

Als je je bewust wordt van alles wat je doet op je paard dan merk je waarschijnlijk dat je best veel aan het doen bent. Probeer eens niets te doen. Laat je paard in de houding lopen die hij op dat moment kiest. Bij de een zal de hals hoog zijn, bij de ander weer laag en waar de neus van je paard zit moet je je even niet druk maken. Zorg ervoor dat je de achterbenen van je paard  (zie blog de motor van je paard) naar voren blijft rijden naar jouw handen. Het liefst op de binnen hoefslag of op de kwartlijnen. Doe dit totdat je paard zonder “handrem” voorwaarts gaat. Zo ga je de achterbenen van je paard in je  handen voelen. Een super fijn gevoel is dat! Je zorgt dat je paard doorloopt zonder continue hulpen te geven. Met je handen stuur je alleen als dat nodig is om je paard een hoek door te laten lopen of weer op de rechte lijn te zetten. Je ondersteunt en corrigeert kort met been, zit of hand en laat dan “los”. Daarmee bedoel ik dat je contact met de mond houdt zonder vast te houden. Je handen denken vooruit. Het is belangrijk dat je als ruiter een onafhankelijke zit en hand ontwikkelt, waardoor je je paard in staat stelt om op eigen benen te lopen.

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de HippoZone Facebook Pagina te bezoeken!