De nieuwe proeven zijn in aantocht!

Er zijn een aantal grote veranderingen doorgevoerd waarvan ik zeker weet dat er mensen zijn die zich nu achter de oren krabben hoe ze dit gaan klaarspelen. Was jij blij dat je de L voorbij was zodat je het halsstrekken van je paard achter je kon laten? Helaas voor jou mag je dit nu tot en met de klasse Z2 blijven doen. Want hoe krijg je je paard weer bij elkaar gereden als je hem hals hebt laten strekken waarbij hij onherroepelijk op de voorhand is gaan lopen?

Nog een verandering is dat alle proeven voortaan beginnen met binnenkomen op de AC-lijn. Dat geeft de jury in een oogopslag genoeg informatie over de rechtgerichtheid van je paard. Als instructrice ga ik graag recht voor of recht achter een combinatie staan. Ik kan zo heel goed de beenzetting beoordelen en zie meteen of een paard beide voorbenen evenveel belast.

Überstreichen

En wie had ooit kunnen dromen dat het überstreichen in Nederland doorgevoerd zou worden? We hebben er in Nederland niet eens een goed woord voor. Het is iets typisch Duits.

Bij het überstreichen verbreek je doelbewust het contact met de mond van je paard door allebei je handen naar voren te plaatsen over de manenkam. Je paard mag nu niet veranderen van houding en de beenzetting en snelheid moeten ook hetzelfde blijven. Überstreichen wordt gevraagd vanaf klasse Z2 in de verzamelde galop maar ik kan je van harte aanbevelen dit al in een veel eerder stadium te oefenen. Gewoon omdat het je heel veel informatie geeft over de aanleuning, nageeflijkheid en balans van je paard. Ook voor het ontwikkelen van je eigen gevoel is het een heel goede oefening. Ik check met grote regelmaat door te überstreichen of mijn gevoel klopt met de werkelijkheid. Je kunt het in stap, draf en galop doen en je paard hoeft er niet eerst verzameld voor te lopen.

Voor Überstreichen zijn geen hulpen nodig. Het enige is de handen naar voren brengen over de manenkam. Überstreichen op deze manier doe je alleen op een rechte lijn. Het is de bedoeling dat je dit een aantal passen doet. Ik doe het meestal drie tot vijf passen. Daarna maak je weer rustig contact met de mond van je paard. Deze oefening is geen trainingsdoel. Het is een test om te controleren of je paard goed in balans loopt. Het geeft je informatie over zowel de verticale als horizontale balans van je paard.

Oefenen op de volte

Een mooie oefening, die je niet tegen komt in de dressuurproeven, maar die wel leuk is om mee te beginnen, is je paard op een volte te rijden. Steek alleen je binnenhand een stukje naar voren door je arm langer te maken richting het binnenoor van je paard. (niet naar beneden) Doe dat zover tot het contact tussen jouw hand en de mond van je paard helemaal verbroken is. Je paard moet nu in dezelfde buiging en stelling doorgaan en mag de volte uit zichzelf niet kleiner of groter maken.

Begin in stap en als dat goed gaat probeer je het in draf terwijl je blijft lichtrijden. Blijft je paard nu ook in hetzelfde tempo doorgaan en blijft zijn houding ongewijzigd? Dan kun je in draf gaan doorzitten. Daarna is de galop aan de beurt. Zorg ervoor dat je steeds rechtop blijft zitten en niet voorover gaat. Je paard mag tenslotte niet van houding veranderen dus doe dat zelf ook niet. Dat is meteen de tip die ik je meegeef hoe ik mijn paard het verschil aangeef tussen überstreichen en halsstrekken. Bij het halsstrekken breng ik mijn bovenlichaam iets naar voren op het moment dat ik teugel geef. Bij het überstreichen blijf ik kaarsrecht zitten!

Alleen een paard dat nageeflijk is vanuit ondertredende achterbenen en die loopt met een ontspannen rug, heeft een voorwaarts neerwaartse tendens. Alleen een paard dat zo gereden is kun je met gemak überstreichen. Als je je paard aan de teugel hebt gereden door druk aan de voorkant te zetten en er van achteren tegenaan bent gaan drijven kun je het mooi schudden. Zodra je je handen dan naar voren doet komt je paard met zijn hoofd omhoog, steekt zijn neus naar voren, gaat sneller lopen of juist langzamer. Dan weet je dat je aan zijn balans en nageeflijkheid moet werken.

Dus zorg ervoor dat je leert om je paard op eigen benen, in balans en aan de teugel te rijden. Fiets daarna fluitend je proeven door. Veel succes en plezier!

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de EquiZone Facebook Pagina te bezoeken!