Welkom terug!

Vorige week heb ik het gehad over het feit dat ieder paard scheef is en beschreef ik de kenmerken van links en rechts gebogen paarden. Sinds dien kijken veel mensen ineens heel anders aan tegen een banaan. Deze week ga ik hier dieper op in en vertel je meer over de gevolgen van deze scheefheid (of met een moeilijk woord: asymmetrie).

Doordat paarden van nature niet precies gelijk zijn, gebruiken ze ook hun lichaam links en rechts niet precies hetzelfde.
Je kunt dat vergelijken met ons mensen. Er zijn maar weinig mensen die zowel met hun linker- als rechter hand kunnen schrijven. Ook zijn bij rechtshandige mensen de spieren van de rechterarm en het rechterbeen over het algemeen sterker ontwikkeld dan links en is hun fijne motoriek rechts beter.

Een paard heeft dat ook. Ze hebben een gemakkelijke kant waarnaar het paard beter inbuigt en een kant waarop dat moeilijker gaat. Ook dragen hun voorbenen niet automatisch alle twee evenveel gewicht en zijn hun achterbenen niet even sterk. Een paard heeft hier geen last van en kan er in de natuur ongestoord heel oud mee worden. Het wordt pas een probleem als wij besluiten iets met ze te gaan doen, met name als we op ze gaan rijden. In dit artikel ga ik het hebben over wat er gebeurd als we erop gaan zitten maar ook als we longeren en mennen heeft het gevolgen voor het paard!

Een rechts gebogen paard:

rug1

 

Je ziet hier al meteen dat niet alle benen recht onder het lichaam staan. Het rechter achterbeen staat een beetje naar rechts buiten de massa. Een rechts gebogen paard leunt meer op het linker voorbeen dan op het rechter voorbeen. Dat doen ze zowel in rust als in beweging, of we er nou op zitten of niet, dat is gewoon zijn natuurlijke bouw. Het verschil in gewicht dat hij draagt tussen links en rechts kunnen vele kilo’s zijn. Tot wel 150 kilo als we erop zitten, belachelijk veel dus.

Testje!

Even een leuk testje om dit duidelijk te maken (wel allemaal meedoen). Ga rechtop staan en zet je benen een stukje uit elkaar. Je rust nu op beide benen evenveel, je gewicht is gelijk verdeeld. Draai je bovenlichaam en hoofd een stukje naar rechts (je kijkt dus over je schouder). Je kunt nu voelen dat je onwillekeurig meer gewicht gaat zetten op je linker been tijdens het draaien. Dat gebeurt er met een paard dus ook. Door de rechter kromming in het lijf gaat hij vanzelf meer gewicht zetten op zijn linker voorbeen.

Valse knik

rug2Ik vertelde vorige week al dat de linker kant van het rechtsgebogen paard ook wel de lange kant wordt genoemd. Deze kant heeft de slappe soepele spieren en is de bolle kant van onze banaan (weet je nog?). Daardoor zakt een zadel op de rug altijd naar links en niet zo snel naar rechts. En als wij niet worden gehinderd door enige kennis van zaken dan zakken we vrolijk mee naar links. Het gevolg is dan dus dat het paard, het zadel en de ruiter allemaal naar links op dat linker voorbeen hangen. Stel je eens voor dat jij een uur lang met een zware zak biks op je linker schouder door de bak moet rennen. Nou, zo voelt dat ongeveer voor je paard! Veel ruiters knikken als een soort compensatie liefst ook nog in de rechter heup waardoor je nog meer naar links zakt en het probleem alleen maar erger maakt. (Zie plaatje)

Het overkomt de beste

rug3En denk nou niet dat dit maar af en toe voorkomt. Zodra je hierop gaat letten zul je zien dat in ieder paardentijdschrift wel foto’s te vinden zijn van ruiters die scheef op hun paard zitten. En niet van de eerste de beste, maar zelfs Grand Prix en Olympische zwaargewichten maken zich hieraan schuldig (en nu maar hopen dat ze mijn blog ook weten te vinden). Als je met deze kennis nu bij jou op stal gaat kijken dan zul je zien dat best veel van je stalgenoten niet recht zitten. En misschien zit je zelf ook niet recht, maar in ieder geval weet je dat nu en doe je er iets mee.

Je kunt dat het beste zien als je recht voor of recht achter iemand gaat staan die gewoon aan het rijden is. Kijk naar het zadel, of kijk naar de beugels, hangen die gelijk? De foto hiernaast geeft mooi aan op welke lijnen je kunt letten.

Ik hoop dat je wat hebt kunnen opsteken van dit artikel. Heb je vragen of opmerkingen, laat gerust een reactie achter.

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de HippoZone Facebook Pagina te bezoeken!