Wie is EquiZone?

EquiZone is Jacqueline Knaake. Een gepassioneerd instructrice met een enorme drive haar klanten ook écht iets te leren en voor wie verbeteren van paard en ruiter boven alles staat.

Lesgeven is mijn passie en mijn missie. Het kan mij namelijk wél iets schelen. Ik wil je écht iets leren, je helpen problemen op te lossen en je paard verbeteren. Het is wat ik het liefste doe en mijn doel als instructrice.

Zelfs nog voor ik begon wedstrijden te rijden, had ik alles gelezen wat ik kon vinden over rijkunst, verzorging en de verschillende manieren om te leren paardrijden. Dat maakte mij geen makkelijke leerling omdat ik, eigenwijs als ik ben, het altijd dacht beter te weten dan mijn instructrice

In de jaren die volgden ben ik steeds verder gegaan met het zoeken naar betere manieren om paard te rijden en om de rij technische problemen op te lossen waar ik op mijn eigen paard tegenaan liep. Van ‘trek hem in de krul’ tot ‘schop hem naar voren’ had ik al snel genoeg. Dat werkt niet en maakte mij en mijn paard doodongelukkig. Dat moest anders en zeker beter kunnen.

Ik ben mij vervolgens gaan specialiseren in het lesgeven. Om te beginnen heb ik de ORUN opleiding gevolgd bij de KNHS omdat ik ook zelf graag les krijg van een gediplomeerde en professionele instructrice en niet van iemand die het er als een soort hobby bij doet. Op deze opleiding heb ik veel geleerd over lesgeven, psychologie, anatomie en het verbeteren van ruiter en paard. Ook kwam al snel het besef dat de basis dressuur die daar wordt onderwezen niet alle antwoorden gaf op mijn vragen, dus ik zocht verder.

Ik ben mij verder gaan verdiepen in de oorzaken waarom paarden vaak dezelfde problemen laten zien tijdens het rijden. Zo hebben veel paarden moeite zich te ontspannen, aanleuning te nemen of te buigen. De spanning die dat meebrengt, zowel bij het paard als de ruiter, maken het probleem vaak alleen maar erger en leiden er soms zelf toe dat mensen hun paard maar weg doen.

Tijdens het volgen van één van mijn opleidingen zag ik dat het recht maken of recht richten van een paard kan helpen bij het oplossen van veel van deze problemen. Immers, als een paard recht is kan het zijn rug ontspannen, zijn gewicht gelijkmatig verdelen en de ruiter beter dragen. Dat was een goed uitgangspunt.

Al snel merkte ik dat de meeste instructeurs zich richten op slechts één manier van rijden. Ze doen aan rechtrichten, centered riding, klassieke dressuur of zien de rollkur als zaligmakend. Nadeel is dat ze weigeren verder te kijken en alleen hun eigen methode zien als de juiste. Ik beschouw dat als ‘tunnelvisie’ en beperkend in het vinden van de beste aanpak voor een probleem. Dat heeft mij er onder andere toe gebracht EquiZone te beginnen en een eigen lesmethode te ontwikkelen. Een methode die de meest effectieve eigenschappen en technieken van al die andere methoden combineert. Hierdoor kan ik ongeacht de situatie, de ruiter of het paard een oplossing op maat bieden die ervoor zorgt dat paardrijden probleemloos wordt.

Daarbij hoort ook een professionele instelling, het nakomen van afspraken en het bieden van kwaliteit. Daarmee doe ik het op mijn manier en dat maakt dat ik er 100% achter sta.

Onze kernwaarden

  • Altijd professioneel blijven ook als dat lastig is
  • Respect voor mens én dier
  • Klantgerichtheid is onderdeel van onze formule
  • Zonder passie kun je geen prestatie leveren, ook niet als bedrijf
  • Samenwerking is belangrijk, je doet het nooit alleen
  • Je kan pas iets oplossen als je weet hoe je het moet oplossen (nee, deze is niet van Cruyff)