Ieder paard is in meer of mindere mate scheef.

Als je tot een van de gelukkigen behoort die kan voelen dat zijn paard scheef is dan mag ik je feliciteren. Er zijn namelijk heel veel mensen die dat niet in de gaten hebben. Laat staan dat ze weten naar welke kant hun paard scheef gebogen is.

Ze vragen zich wel af waarom hun paard zo moeilijk doet. Waarom springt hij niet aan in de de goede galop of waarom wil hij wel linksom halsstrekken maar lukt dat niet rechtsom? Ik zie zelfs wel eens mensen boos en hard aan 1 teugel trekken en roepen, laat dat bit nou een keer los! Ook zijn er mensen die zadel na zadel uitproberen en aanschaffen en er steeds maar weer achter komen dat eigenlijk geen zadel goed blijft liggen op hun paard. Ook op wedstrijden zie je scheve paarden. Zelfs tot op het hoogste niveau. Die zijgangen naar de ene kant wel laten zien en naar de andere kant worstelen en strak worden.

Deze voorbeelden zijn allemaal kenmerken van een scheef paard dat zich niet rechthoudt. En ik kan je meteen vertellen dat deze problemen verholpen kunnen worden. Het belangrijkste daarbij is goede begeleiding (dus les nemen). Om je alvast een beetje houvast te geven maak ik een begin door je uit te leggen hoe “jouw banaan” functioneert.

Stel je voor dat je paard rechtsgebogen is (als je paard linksgebogen is, dan draai je de banaan gewoon om):

 • Bolle zijde
 • Lange zijde
 • Slappe zijde
 • Soepele zijde
 • Het linker achterbeen is het zwakke achterbeen
 • Het linker voorbeen draagt meer gewicht dan het rechter voorbeen
banaan2
 • Holle zijde
 • Korte zijde
 • Sterke zijde
 • Stijve zijde
 • Het rechter achterbeen is het sterke been
 • Het rechter voorbeen draagt minder gewicht dan het linker voorbeen

Een paard dat rechts gebogen is heeft letterlijk een kromming in het lijf naar rechts. Niet zo krom als die banaan natuurlijk. Maar de banaan geeft je wel een beetje houvast bij de voorstelling hoe het er uit ziet als je een rechts gebogen paard van bovenaf bekijkt.

De linker kant bij het rechts gebogen paard noemen we de bolle kant. Als je die kant zou opmeten met een centimeter, dan is deze kant net een beetje langer dan de andere (holle) kant. Daarom is de bolle kant ook de lange kant van je banaan.

De spieren van het paard aan deze bolle linker kant ( en kijk steeds even naar het plaatje zodat je niet in verwarring raakt) zijn daardoor ook een beetje langer. Om spieren lang te maken moeten ze uitrekken en om uit te kunnen rekken moeten ze ook goed kunnen ontspannen.

Lange spieren zijn soepele spierenbanaan3

Ontspannen spieren zijn soepele spieren en als spieren niet vaak aanspannen worden ze niet heel erg sterk. Daarom noemen we het ook de slappe kant van het paard. Met andere woorden; aan de bolle kant kan het rechts gebogen paard heel goed zijn spieren lang maken dus hij kan heel goed ver inbuigen naar rechts.

De korte holle kant

De holle kant van je paard is korter dan de bolle kant. Hier staan zijn schouder en heup dichter bij elkaar.  De spieren aan de holle rechter kant spannen gemakkelijk aan en maken zo deze kant korter. Doordat hij deze spieren zo goed kan aanspannen (samentrekken) kan een paard aan de holle kant goed inbuigen.
Dat maakt dat deze spieren heel sterk zijn en daardoor niet zo goed kunnen ontspannen en dat maakt ze stijver.

Je ziet dat ik het steeds over spieren heb. En dat is fantastisch! Want was er een afwijking in botten en wervels dan zouden we er veel minder goed in slagen om daar iets aan te veranderen. Spieren zijn gelukkig goed te trainen. En dat is nou precies wat je doet met rechtrichten. Het gelijkmatig ontwikkelen van de spieren van je paard. Sterk maken en soepel maken, zowel links als rechts.

Volgende week ga ik dieper in op de gevolgen van de asymmetrie van het paard.

Deel dit bericht s.v.p. via Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen ! Klik hier of gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen….