Na een aantal Blogs met voornamelijk theorie, kun je deze week zelf samen met je paard aan de slag. Een aantal lezers heeft namelijk gevraagd om wat meer praktische tips. Dus daarom ga ik je leren wat een kwartlijn is, wat je daarmee kunt doen en waarom het een super oefening is die je (ook zonder instructeur) kunt doen.

Maar eerst even een kleine waarschuwing: Rechtrichten is veel meer dan een serie oefeningen en een stukje theorie. Je moet leren wanneer je iets moet doen, hoeveel, hoe vaak, hoe hard of hoe zacht en ook zeker wanneer je ermee moet ophouden!
Het is dus niet iets dat je alleen kunt doen, maar waar je goede begeleiding van een gespecialiseerde instructeur bij nodig hebt. Ga dus niet zelf dokteren met rechtrichten, want dan kan het middel wel eens erger zijn dan de kwaal en dat willen we natuurlijk niet. De oefening die ik je vandaag ga leren kun je echter ‘schadeloos’ doen, dus geen zorgen.

De hoefslag, wie rijdt er nog op?

dhz1Bijna ieder paard is wigvormig gebouwd. Dat wil zeggen dat je paard aan de voorkant smaller is dan aan de achterkant. Als je op de hoefslag aan het rijden bent dan loopt je paard gemakkelijk met zijn heup en schouders richting de bakrand. Hij loopt zo niet recht want zijn schouders gaan wat meer naar buiten en het lijkt of zijn kont een beetje naar binnen komt. Dat ziet er uit zoals op het plaatje links.

 

 

 

 

Je kunt dit vooral goed zien als je voor of achter een combinatie gaat staan of als je zelf aan het rijden bent en je kan in een spiegel je hele paard zien. Let dan op de benen en hoeven. Vaak zie je dat het binnen achterbeen te ver naar binnen komt (eerste plaatje). Op een rechte lijn moeten de voor- en achterhoeven van je paard sporen. Dat betekent dat de achterhoeven in- of over de afdrukken van de voorhoeven moeten komen.

dhz2dhz3

Niet de oplossing…

Er zijn mensen die nu denken dat de oplossing hiervoor is je paard schouder binnenwaarts te zetten. Ik weet niet of je dat wel eens geprobeerd hebt en hoe goed dit dan lukt maar bij de meeste mensen en paarden wordt het er niet beter op. En dat komt omdat een zijgang (schouder binnenwaarts is een zijgang) alleen maar goed kan worden uitgevoerd met een rechtgericht paard. Ik zal daar een andere keer uitgebreider op ingaan.

Maar wat dan wel!

In plaats van steeds rondjes rijden over de hoefslag, ga ik je een lijn leren die in geen dressuur proef te vinden is. Als je deze lijn gaat rijden in plaats van het “gewone” rondje, zul je zien dat je paard rechter gaat lopen en niet meer aan de bakrand kan kleven. Deze lijn heet een kwartlijn en is perfect om te leren voelen wanneer je paard gaat ontspannen en recht gaat lopen. Het is een kwestie van sturen, voelen, loslaten en ontspannen.

Hoe rijd je een kwartlijn?

Ik heb geprobeerd te tekenen hoe je een kwartlijn kunt rijden. Je begrijpt nu ook meteen waarom ik instructrice ben geworden en geen tekenaar, maar ik hoop dat het duidelijk is. Je ziet dat je wel een hele ronde door de bak maakt, maar bijna nergens op de hoefslag komt.

Kijk maar eens naar het eerste plaatje. Je rijdt rechtsom de hoek door en stuurt dan recht op de C af in plaats van over de hoefslag naar de H te rijden. Daarna doe je niets. Je zorgt ervoor dat je de teugels niet strak houdt en je paard echt de ruimte geeft om te doen wat hij van nature wil doen. Je zal waarschijnlijk merken dat je paard niet gewoon een strakke rechte lijn maakt naar de C, maar wat naar links of naar rechts zal lopen.

dhz4dhz5dhz6.

Wat gaan we hieraan doen? Stel, je paard gaat van de rechte lijn af en loopt een beetje naar links, dan stuur jij naar rechts totdat je weer op de rechte lijn naar de C zit. Loopt hij naar rechts dan stuur je uiteraard naar links. Elke keer na het sturen haal je de druk van de teugels af zodat je je paard de kans geeft om zich te kunnen ontspannen in de rug en de hals lang te maken. Ook geef je hem daarna gewoon weer de kans om zijn eigen “foutjes” (opnieuw) te maken. Geef geen onnodige hulpen, maar laat het hem zelf uitzoeken.

Keuzes maken.

Bij de C kun je naar links maar ook naar rechts. Probeer te voelen of je paard instinctief de linker- of rechter kant gaat kiezen als in de buurt van de C komt. Voel je dat hij naar links wil, dan ga jij naar rechts. Voel je dat hij naar rechts wil, dan ga jij naar links. Je doet dus precies wat je paard niet wil. Als je het niet voelt of als je paard gewoon niet kiest en rechtdoor blijft gaan, neem dan de gemakkelijkste bocht. In het middelste plaatje is de rechter bocht de gemakkelijkste bocht.

Op eigen benen lopen

Doordat je steeds je paard moet corrigeren op de lange zijde van de kwartlijn zet je hem even terug in zijn juiste spoor. Dat is iedere keer een stukje training voor je paard. Op het moment dat je paard recht loopt, dus de voorhand (even) perfect voor de achterhand heeft, dan kan hij ontspannen in zijn rug en zal hij de neiging hebben om zijn hals te strekken. Het is belangrijk dat ook te laten gebeuren. Geef daarom na elke stuurcorrectie genoeg teugel lengte. Zo geef je je paard de kans om te ontspannen en het is tevens een beloning. Dit is een prima manier om je paard te leren op eigen benen te lopen. Je leert te corrigeren, snel te sturen en te anticiperen op waar je paard heen wil gaan.

Je kunt deze oefening zowel in stap als draf doen. Mijn advies is te beginnen met stap en pas in draf te gaan als je de oefening goed beheerst. Met voldoende training zul je merken dat je paard steeds minder correctie nodig heeft en zijn lijnen steeds strakker en rechter gaat lopen.

Ik wens je veel succes en plezier met deze oefening en ben benieuwd wat je ervan vindt!

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de HippoZone Facebook Pagina te bezoeken!