Je hebt vast wel eens gehoord dat de motor van je paard in de achterhand zit. En dat je een paard altijd van achter naar voren moet rijden. Maar doen we dat ook en hoe gaat dat dan in de praktijk?

Voorwaarts Mars!

Tegenwoordig zien we steeds meer paarden, op ieder niveau, die bewegen met spectaculair gebruik van de voorbenen. Tegelijkertijd zien we dat ze hun achterbenen wel ver naar achteren zetten maar in verhouding niet ver genoeg naar voren. Kijk maar eens naar het plaatje hieronder. Het voorbeen komt bijna horizontaal, maar het achterbeen staat nog niet voor de helft onder het paard.

motor1

Energie

De reden dat veel paarden hun achterbenen niet ver genoeg onder het lijf zetten, is dat dit energie en kracht kost. Het paard stopt energie in het naar voren plaatsen van zijn achterbeen en dan zet hij zijn voet neer, zet af, verplaatst zijn gewicht naar voren en zijn been gaat automatisch naar achteren. Dit naar achteren gaan van zijn been kost bijna geen kracht meer.

Tic Tac

motor2

Probeer de achterbenen van je paard eens te zien als de slinger van een klok. De slinger van de klok gaat precies zo ver naar links als naar rechts. Dat kan niet anders. Of hij nu een grote uithaal maakt of een kleine. Die beweging blijft precies 50% naar links gaan en 50% naar rechts.

De uitdaging is om de achterbenen van je paard hetzelfde te laten bewegen als de slinger van de klok. Namelijk net zo ver naar voren als dat ze naar achteren bewegen. En dat is nog niet zo simpel omdat een paard in draf zijn achterbenen gemakkelijker naar achteren zet dan naar voren want dit kost energie zoals ik je net heb uitgelegd. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat je paard actief gaat lopen met zijn achterbenen. De handrem moet er dus vanaf. Let er wel op dat je je paard de gelegenheid en ruimte geeft zijn achterbenen verder onder te zetten en dat je hem in zijn mond niet tegenhoudt als je hem voorwaarts gaat maken.

Teugeldruk

Hoe komt dat nu dat zoveel paarden wel hun voorbenen willen strekken, maar het vertikken ook het achterbeen bij te zetten? De oorzaak zit hem in het rijden met teveel druk op de teugels. Hierdoor gaan paarden “te diep” lopen en gaan met hun neus te ver naar hun borst buigen. Zodra je dit doet met teugeldruk dan slaan de achterbenen van je paard af. De beweging naar voren wordt beperkt, de beweging naar achteren blijft gewoon.

motor3

 

Op bovenstaande tekening zie je op eerste plaatje een paard met zijn neus iets naar voren lopen. Hier is de nek (het stukje tussen de oren) het hoogste punt. Je ziet dat de achterbenen en de voorbenen ongeveer evenveel ruimte bestrijken en dat zowel de voorbenen als de achterbenen 50% naar voren gaan als 50% naar achteren. Vergelijk dat maar met het plaatje rechts. Daar zie je dat het paard dieper met de neus naar de borst loopt. Het voorbeen wordt hoger opgetild. Maar, kijk eens naar die achterbenen. Daar gaat het mis. Het achterbeen wordt nauwelijks naar voren gezet.

Nog een vergelijking. Op de foto links rijd ik mijn eigen paard Winson. Je kunt aan de ‘driehoek’ zien dat de beweging naar voren even groot is als naar achteren, zowel bij de voor- als achterbenen. De wedstrijdruiter rechts daarentegen laat mooi zien hoe het niet moet.

motor4motor5

 

Tips and tricks…

De tip voor deze week is dan ook: rijd je paard voorwaarts zonder aan de rem te trekken. Probeer te voelen hoe ver het je paard lukt de benen naar voren te zetten. Hoe verder naar voeren, hoe beter het is. Als je voelt dat je paard vanzelf goed voorwaarts is en je niet steeds hoeft te blijven drijven met je benen, dan ben je op de goede weg. Belangrijk is dat je niet probeert je paard eerst na te laten geven. Nageefelijkheid ontstaat namelijk uit een ondertredend achterbeen en nooit door teugeldruk of het naar beneden ‘zagen’ van het hoofd! Daar zal ik in een ander blog zeker op terugkomen.

Voor nu is het genoeg als je je niet richt op de voorkant van je paard maar op de achterkant. De motor van je paard zit daar tenslotte! Laat de neus van je paard dus gerust naar voren steken, of hij nu laag of hoog loopt met hals en hoofd, de neus mag naar voren steken. Zodra je de achterbenen goed aan het werk hebt dan kun je meer contact gaan nemen (je paard zal dit vaak zelf al doen). Gebruik gerust de kwartlijnen hiervoor zoals beschreven in mijn blog van vorige week. Dan combineer je een stukje rechtrichten met ontspanning en activiteit.

Misschien denk je dat het een stap terug is als je niet begint met het nageefelijk maken van je paard. Maar het gaat je zeker meer leren voelen en zo leer je echt je paard van achteren naar voren te rijden. Ik hoop dat jullie hier even mee vooruit kunnen, ik ga namelijk de komende week zeepaardjes bekijken in het Caribisch gebied (duiken is mijn andere hobby).

Mijn volgende blog kunnen jullie dus over twee weken verwachten.

Succes!

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de HippoZone Facebook Pagina te bezoeken!