Soms gebeuren er dingen waardoor zelfs je grootste passie op een laag pitje komt te staan. Daarom is dit blog verlaat. Maar omdat het door mijn hoofd blijft spoken wil ik het toch plaatsen.

In het tijdschrift Bit stond in het december nummer van 2014 een artikel over verticaal evenwicht. Ik was aangenaam verrast, kennelijk is tot op het hoogste niveau doorgedrongen dat er zoiets bestaat als verticaal evenwicht. Iets waar ‘wij rechtrichters’ al vele jaren voor strijden.

Met buitengewoon veel belangstelling heb ik het artikel gelezen en herlezen. Tot mijn stomme verbazing klopt het van geen kant. Nu heb ik geen idee of de geïnterviewde, niemand minder dan Johan Hamminga, echt geen kaas heeft gegeten van de betekenis van verticaal evenwicht bij paarden. Of dat de schrijver de boel per ongeluk heeft omgedraaid…., maar in het januari nummer stond geen rectificatie dus ik ga ervan uit dat ze het bedoelen zoals het daar beschreven staat.

bot1

De tekening hiernaast staat bij het artikel. De tekst die erbij staat klopt niet. Er staat dat de rechter zijde de HOLLE kant is en dat het paard zijn buik tegen het linker been van de ruiter drukt…

Wat we hierboven zien getekend is een links gebogen paard. Daar heeft het alle kenmerken van. Namelijk de ruiter zakt weg naar rechts. De linker heup van het paard is hoger en dat duidt op een links gebogen paard. Een links gebogen paard zet de ruiter op zijn BOLLE kant en dat is dus naar rechts. Het paard loopt hier niet tegen het linker been, maar juist tegen het rechter been van de ruiter aan.

Johan hamminga zegt dat je een paard recht van achteren moet bekijken om te kunnen zien of het paard verticaal recht is. Volgens hem is het zo dat als beide kruishelften op gelijke hoogte blijven dat dan het verticaal evenwicht in orde is. Dat is niet perce het geval. Er zijn paarden die verticaal in onbalans lopen maar waarbij dit niet aan de kruishelften te zien is. Niet ieder paard dat verticaal scheef is heeft ongelijke kruishelften.

Mijn ervaring is dat je om te kunnen zien of een paard verticaal rechtgericht is je een paard het beste in beweging kunt bekijken. Met name aan de voorhand is dan te zien of er balans of onbalans is. Welk voorbeen draagt meer gewicht, welke schouder komt meer naar voren, waar bevindt de hals van het paard zich ten opzichte van de romp. De schouder aan de bolle kant zal meer naar voren gaan dan de schouder aan de holle kant. En aan deze bolle kant zal het paard ook meer gewicht dragen. In de tekening hierboven is dat dus de rechter zijde. De hals en hoofd kunnen we op deze tekening niet zien maar zullen naar links afgebogen zijn.

Verticaal in onbalans betekent dat een paard zijn gewicht niet goed verdeeld over zijn vier benen. En juist omdat een paard 3/5 van zijn gewicht van nature op zijn voorhand draagt (zoals het artikel ook correct aangeeft) is het heel aannemelijk dat onjuist verticaal evenwicht de meeste problemen geeft aan de voorkant en niet aan de achterkant. Neemt niet weg dat een goed geoefend oog ook verschil in beweging kan waarnemen aan de achterbenen van een paard.

De oplossing?

Johan zegt vervolgens dat zowel horizontaal als verticaal evenwicht hoort te worden hersteld vanuit het achterbeen. Het paard moet rechttrekken zegt hij. Ook daarover heb ik een andere mening. Belangrijk is te weten dat je een paard pas horizontaal kan rechtrichten nadat hij verticaal is rechtgericht. Als je een paard hebt dat zijn gewicht ongelijk verdeeld over zijn voorbenen en dus bijvoorbeeld met zijn linker voorbeen 50 kilo meer draagt dan met zijn rechter voorbeen (een heel realistische mogelijkheid) dan kun je dit niet oplossen door je paard meer van achteren naar voren te rijden. Niet zonder dat je aan de voorkant iets corrigeert tenminste. Want laat je de voorkant voor wat het is en je geeft alleen maar gas dan wordt het probleem van overbelasting gewoon nog groter.

Johan geeft een voorbeeld van een rechts gebogen paard. Er staat een tekening bij. (Zie onderstaand plaatje) Hij legt uit dat een rechts gebogen paard het meeste gewicht op zijn linker voorbeen draagt. En dat ruiters aan die linker kant dan vaak meer gaan trekken. Als gevolg daarvan zouden paarden doordat hun hals zo flexibel is, met hun hoofd naar links gaan lopen. Dat laatste is juist meestal niet het geval. Mensen houden aan die sterke kant wel gemakkelijk vast maar de paarden ook. Ze voelen aan die kant hard aan en buigen van nature niet gemakkelijk naar die sterke kant. Ze zetten hun kaak en nek vast en blijven leuk de andere kant opkijken In dit voorbeeld is dat naar rechts, en niet zoals de tekening laat zien naar links.

bot2Lukt het je om je paard naar links te laten kijken en doe je dat heel bewust genoeg dan bied je je paard de kans om te ontspannen. Je zorgt er dan namelijk voor dat je paard door het verplaatsen van zijn hals, zijn gewicht beter gaat verdelen over zijn twee voorbenen. Als je hier geen ervaring mee hebt zorg dan voor goede begeleiding. Zodat je leert wanneer wel en wanneer niet, hoeveel en het waarom. Volgens Johan is je rechts gebogen paard naar links laten kijken, een slinger in je paard rijden en niet goed. We verschillen dus weer duidelijk van mening.

De heer Hamminga komt met een oplossing hoe je een paard verticaal moet rechtrichten. . Volgens hem moet het rechter achterbeen van het rechts gebogen paard sterker worden gemaakt. Zodat de heupen weer op een lijn komen. Daar gaan we weer… Bij een rechts gebogen paard is het linker achterbeen het lange achterbeen. Dat betekent dat dit linker achterbeen wel ver naar achteren gaat als hij loopt maar niet ver naar voren onder het lichaam wordt gezet. Dat voel je als ruiter vooral als je met je rechtsgebogen paard een volte naar links gaat maken. Het voelt dan aan of je paard niet wil buigen in omvalt tegen je binnenbeen. Dit komt omdat je paard het binnenbeen niet onder zijn zwaartepunt wil zetten. Hij zal namelijk zijn linker binnen achterbeen tussen de afdrukken van zijn beide boorbenen moeten gaan zetten. Het rechter achterbeen moet dus niet sterker worden gemaakt maar juist het linker achterbeen. Ik weet dat over het zwakke en sterke achterbeen de theorieën verschillen. Maar als het je lukt om het linker achterbeen beter onder de massa te krijgen op de volte dan zal je meteen aan de voorkant voelen dat je paard ontspant en loslaat op je linker binnen teugel en gemakkelijk de bocht doorloopt.

Johan gebruikt de hoefslag en zelfs de omheining van de bak om zijn paarden recht te richten. Ik gebruik bij het rechtrichten van paarden nooit de hoefslag maar altijd de binnen hoefslag. Dit doe ik omdat ik een paard juist niet de gelegenheid wil geven om ergens tegenaan te leunen.

Het zijn opvallend veel verschillen. En wie ben ik in vergelijking met Johan Hamminga? Maar ik kan het echt niet laten om iets dat niet klopt recht te zetten. Ook al wordt dat door een bijzonder kundige man, die zijn sporen meer dan verdiend heeft, vertelt. Mijn verhaal bereikt nu een paar honderd mensen. Het Bit wordt gelezen door duizenden mensen. Ik zou zeggen, deel dit blogje zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om te vergelijken, na te denken, te brainstormen en te leren.

Als je het artikel in Bit niet hebt en je het toch graag wilt lezen dan kun je me een mailtje sturen naar: info@hippozone.nl. Ik stuur je dan een kopie.

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de HippoZone Facebook Pagina te bezoeken!