Als instructrice met een bijzondere belangstelling in het rechtrichten van paarden let ik altijd nauw op het in balans zijn van ruiter en paard. Een rechtgericht paard draagt het zadel recht op de rug. Dat is een groot voordeel omdat het dan ook veel gemakkelijker is om recht op ons paard te blijven zitten. Het lukt de meeste mensen namelijk heel goed om het midden van hun zadel te vinden.

En dat is dan meteen de valkuil. Als een zadel niet recht op je paard ligt en je blijft wel in het midden van je zadel zitten, dan zit je dus scheef. En denk nou niet dat dit wel meevalt of niet zo vaak voorkomt. Ik zie het dagelijks en bij bijna iedereen die niet bekend is met wat een rechtgericht paard nu exact inhoudt.

bevrijding1

(Uiterst links gebogen paard op de rechter hand. Niets in scène gezet en echt zo scheef.)

Het scheefzakken van het zadel gaat vanzelf. Je hoeft er niet eens op te zitten om dit voor elkaar te krijgen. Met longeren bijvoorbeeld kan je het al zien. Als je een paard dat beter naar rechts kan buigen naar links longeert dan zal het zadel keurig recht blijven liggen. Maar als je het paard op zijn ‘makkelijke’ buigzame kant longeert dan zal het zadel naar buiten wegzakken.

Bij het ene paard is dat veel, bij de ander is dat weinig, afhankelijk van hoe scheef je paard is. Maar het feit blijft dat we altijd moeten proberen om recht op de rug van ons paard te blijven. Of je zadel nu wel of niet recht blijft liggen. Dat kan dus inhouden dat je scheef op je zadel moet gaan zitten, uit het midden bedoel ik daarmee, om zo te bewerkstelligen dat je ondanks dat scheefgezakte zadel toch recht boven je paard blijft.

Begeleiding

Dat kan je niet alleen. Je hebt om dit te leren een goede instructeur nodig en ook komt er een heel interessant en leerzaam stukje theorie bij kijken. Ik ben van mening dat iedereen die paard rijdt zich moet verdiepen in het rechtrichten van zijn of haar paard. Tijdens de hele africhting van onze paarden moeten we ze namelijk recht maken en recht houden. Zo alleen kan je paard zich zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant symmetrisch ontwikkelen. Dan wordt de bespiering aan beide kanten hetzelfde en is er tussen links en rechts geen verschil in lenigheid en soepelheid.

Een paard kan dan alle oefeningen zowel naar links als naar rechts even goed uitvoeren. Een topprestatie op zich aangezien wij mensen dat zelf niet kunnen. Wie kan zowel links als rechts schrijven en wie is even sterk en lenig in armen en benen links en rechts? En toch kunnen we met al onze eigen beperkingen onze paarden goed leren rechtrichten. Als we ons bewust zijn van de consequenties en gevolgen van een paard dat niet in balans is en we open durven staan voor de inzichten die ons leren hoe we onze paarden kunnen helpen hun lichaam zo optimaal mogelijk te gebruiken. Zie het maar als een soort rijbewijs. Maar dan voor paardrijden.

De gevolgen van een scheef zadel

bevrijding2

 

De kamer van het zadel, daar waar de uitsparing zit onder het zadel, moet in het midden liggen. Die uitsparing is gemaakt om ervoor te zorgen dat de ruggenwervels vrij liggen. Bij een scheefgezakt zadel ligt het zadel op, of drukt tegen de wervelkolom. Dat doet pijn.

Omdat paarden van nature prooidieren zijn en ze de meeste kans lopen om opgevreten te worden als ze laten zien dat ze iets mankeren, zijn ze een ster in het verdoezelen van pijn. Een paard laat niet snel ongemak blijken. Al hebben ze hier geen natuurlijke vijanden, hun natuurlijke instinct is nog altijd zo geprogrammeerd dat ze zo lang als mogelijk geen onregelmatigheid of pijn laten zien.

Geef jij je paard de kans om zich te bevrijden van ongemak en pijn?

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de HippoZone Facebook Pagina te bezoeken!