Leer je paard hoe hij jou moet dragen

Een paard wordt niet geboren met een ruiter op zijn rug, dus moet hij leren hoe hij deze moet dragen. Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe een paard dat doet? Dat kan op een gezonde manier, maar ook in een houding die schadelijk is voor zijn lichaam. Wij hebben daar grote invloed op en kunnen hem “maken of breken”.

Daarom is het heel interessant en belangrijk om je hierin te verdiepen. Dat is vooral in het belang van je paard. Maar ook voor ons is het heel fijn als een paard goed ‘over de rug’ loopt, zoals dat in mooie dressuur termen wordt genoemd.

Ik durf te stellen dat de meeste ruiters en amazones er niet over nadenken hoe ze door hun paard worden gedragen. Mensen die een paard gaan inrijden zijn er misschien nog wel even mee bezig, zeker de eerste tijd. Want de meeste mensen springen er niet meteen op. Je leert je paard rustig te blijven als je dingen op zijn rug gaat leggen. Een dekje, deken, zadel en misschien ga je eerst wel een aantal keer over zijn rug hangen voordat je echt opstijgt.

Maar over het algemeen zijn er maar weinig mensen die daarna nog nadenken over WAT er precies gebeurd met een paard als er gewicht op zijn rug komt en HOE hij zo optimaal mogelijk kan bewegen met ons op zijn rug.

Een zak aardappelen

Of je nu een ruiter op een paard zet, of een zak aardappelen op zijn rug legt, voor het paard maakt dat niet uit. Een gewicht is een gewicht en van nature zakt de rug van een paard in onder de last van een gewicht.

Wat gaat er mis?

Spieren in ieder lichaamsdeel werken contra. Dat houdt in dat ze samenwerken door tegengesteld te bewegen. Dat betekent dat als een spier aan de ene kant aanspant, de spier aan de andere kant moet samenwerken door te ontspannen.

Door het gewicht dat op de rug van een paard komt zakt deze wat in en wordt een beetje hol. Daardoor verkort de rugspier want die spant zich doordat hij samentrekt.

Maar er gebeurd nog iets. Aan de onderkant van de romp van je paard zitten de buikspieren. Die buikspieren zullen ontspannen als de rugspieren van een paard aanspannen. Dat is een automatisch proces. Het gaat vanzelf zonder dat je paard hier uit zichzelf iets aan kan en zal doen.

Je kan dat een beetje zelf nadoen door achterover te buigen met je bovenlichaam. Als je naar achteren buigt dan kan dat niet zonder het aanspannen van je rugspieren. Maar om naar achteren te kunnen buigen moeten je buikspieren ontspannen. Die moeten namelijk oprekken en een spier oprekken gaat niet als er spanning op blijft staan. Dat is dus die samenwerking door tegengestelde werking van de spieren bij ieder mens en dier.

Het is erg jammer dat zo weinig mensen op de hoogte zijn van de basis van dit principe en de anatomie van het paard. Tot op hoog niveau zijn er paarden die niet hebben geleerd hoe ze hun ruiter moeten dragen. Hierdoor lopen ze met een te strakke rug en te losse buikspieren. We zijn aan het beeld gewend geraakt. Gekker nog, er zijn mensen die het zelfs mooi vinden om te zien. De kenmerken van een paard die zijn rug wegdrukt en dus niet heeft geleerd hoe hij met een ruiter op zijn rug goed kan bewegen, heb ik beschreven in een ander blog “de motor van je paard”

Verende trampoline

Nu we weten dat een paard van nature een ruiter draagt als een zak aardappelen, moeten we gaan kijken naar de oplossing. In tegenstelling tot een aardappel, kunnen wij als mens wél het verschil maken.

We kunnen en moeten ons paard leren dat hij ons gaat dragen met zijn buikspieren. Als hij leert zijn rug te ontspannen dan zullen automatisch zijn buikspieren gaan aanspannen. Dan krijgt hij een voorwaarts-neerwaartse tendens en kunnen zijn achterbenen actief worden en ver onder zijn lichaam komen. Je hebt vast wel eens gehoord dat een paard nageeft vanuit een actieve achterhand. Nou dat is waar.

Het hele plaatje gaat nu kloppen. Met een ontspannen rug loopt je paard actief, mooi nageeflijk, de bovenlijn is “bol” en de buikspieren zijn aangetrokken. Hij laat je zitten in draf en in galop, is niet gespannen en de rug is niet weggedrukt en voelt als een verende trampoline. Ik zeg geregeld dat een paard dan lekkerder zit dan een comfortabele bank.

Hoe kan je dit leren

Door mijn jarenlange ervaring als instructrice weet ik zeker dat iedereen kan leren hoe hij of zij een paard gezond kan leren een ruiter te dragen. Ook als het paard al heel lang onder het zadel is kan hij dit nog leren.

Omdat iedere paard/ ruiter combinatie uniek is, is het niet mogelijk om een stappenplan te schrijven dat voor iedereen bruikbaar is. Want niet bij alle paarden zal het gewenste resultaat op dezelfde manier te bereiken zijn. De clou zit in het laten ontspannen van de rug en het lang maken van de hals. Dat dit nooit onder dwang kan, bijvoorbeeld door het hoofd van het paard naar beneden te dwingen met je handen of hulpteugels, is hopelijk duidelijk. Want ontspannen onder dwang, dat kan niet. Ben je geïnteresseerd in hoe je dit kunt leren? Stuur me dan een berichtje. Heb je vragen, dan kun je me die ook stellen. Ik help iedereen die probleemloos wil leren paardrijden.

Overigens ben ik bijzonder blij met de prachtige illustraties die Marjolijn Brian heeft gemaakt voor dit blog. Ik wijs je dan ook graag op haar Facebook pagina “Paarden in de hoofdrol” waar je nog veel meer van haar werk kunt vinden. Een echte aanrader!

Vriendelijke groeten,

Jacqueline

Deel dit bericht en Like ons op Facebook, zo groeit de community, blijf je op de hoogte van nieuwe artikelen en bereiken we meer mensen. Gebruik de Facebook knop onder dit bericht om te delen en vergeet niet de EquiZone Facebook Pagina te bezoeken!